utorak, 23. listopada 2018.

Sunce i mjesec te argentintinski tango - usklađenje i neovisnost

Na nebu istovremeno mogu biti sunce i mjesec. Sunce je centralna zvijezda našeg sunčevog sustava. Ono je gotovo savršena kugla (razlika između ekvatora i pola je samo 10 km) i sastoji se od plinovite vruće plazme, koja je isprepletena s magnetskim poljimaMjesec (lat. Luna) je Zemljin prirodni satelit i njoj najbliže nebesko tijelo, najsjajnije nakon Sunca, s tim da ne stvara vlastitu svjetlost poput ostalih zvijezda, već ju odražava

NASA priznaje da Sunce i Mjesec imaju istu veličinu. Tako različiti, slični i te opet zajedno kreiraju, stvaraju i dijele.
Zvijezda koja predstavlja dnevnu, odnosno nebesko tijelo koje predstavlja noćnu svjetlost za nas, dijele “vrijeme” i “prostor” u nekom od za nas "vidljivih" trenutaka.
"Argentinski tango ples u kojem različitosti nerazdvajau." - Jelena Somogyi
Plesači i plesačice argentinskog tanga mogu i trebali bi na neki način moći i željeti dijeliti svoje vrijeme i prostor, bez obzira na način na koji  doživljavaju argentinski tango, uz uzajamno poštivanje slobodnog prostora kojeg je u argentinskom tangu  jednostavno stvoriti te u njemu uživati. Plešući ugodno i s poštovanjem putujemo zajedno, stvaramo nove doživljaje, iskustva i  svjetove. 
U samom nastajanju argentinskog tanga kao plesa nisu bili bitni spolovi plesača i plesačica, njihova visina i konstitucija, nacionalna pripadnost i  uvjerenja, već plesno druženje i kreiranje prilikom plesa uz poštivanje kultura i običaja raznih naroda koja su se odražavala kroz ples. 
Ako su npr. dva sata sinkronizirana i postavljena jedan uz drugi, oni pokazuju isto vrijeme sve dok ostaju jedan uz drugi. Ako se jedan od satova giba nekom vrlo velikom brzinom (usporedivom s brzinom svjetlosti), a drugi sat ostaje mirovati, onda će gibajući sat pokazivati da je proteklo manje vremena nego na mirujućem satu.  

HUYGENS' CLOCK PUZZLE

Mogli bismo reći kako su dvoje plesača koji u određenom trenutku stvaraju i dijele zajedničku plesnu priču kao dva sata koji se na početku priče sinkroniziraju i dok su jedno uz drugo u istom dijelu plesne priče pokazuju isto vrijeme.  

"Plesna priča u argentinskom tangu za dvije osobe koje sudjeluju u toj moćnoj kreaciji, jednostavnosti i jednakosti uz nadopunjavanje, sadrži i trenutke u kojima se svaka osoba može izraziti za sebe, bez upadanja u plesnu riječ drugoj osobi te tom dijelu može slijediti pridruživanje." - maestra Jelena Somogyi  


Linkovi ostalih tekstova bloga koji dovode do sinkronizacije



Povezivanje, prilagodba i argentinski tango 

Komunikacija  i svjesnost u argentinskom tangu 

Snažan slušatelj i osloboditelj energije u argentinskom tangu 

Odličan slušatelj u argentinskom tangu 

Govornik, predlagatelj i stvaratelj prve ideje pri pokretima u argentinskom tangu 

Odnos sa sobom i argentinskim tangom 

Odnos sa sobom i drugim osobama te argentinskim tangom  



Jelena somogyi 

Nema komentara:

Objavi komentar

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...