srijeda, 31. siječnja 2018.

Prvo od šest glavnih područja važnih za kvalitetu života, fizička aktivnost i argentinski tango



Argentinski tango čini ljude opuštenijima, zadovoljnijima i manje depresivnima, poboljšavajući naš odnos sa samima sobom, s drugim osobama, ali i sa samim argentinskim tangom kroz razvoj tri osnovna područja ljudske osobnosti i aktivnosti koja se međusobno preklapaju. To su kognitivna (spoznajna – glava; intelektualna sposobnost ili znanje ili mišljenje), afektivna (osjećajna – srce; osjećaj ili odnos ili stav) i psiho - motorička (djelatna – ruka, odnosno tijelo; fizičke vještine ili ono što osoba može činiti), također poznata i kao znanje, stavovi i vještine. 
Argentinski tango je sam po sebi jednostavan i slobodan, kako u glazbenom tako i plesnom izražaju te na društvenoj razini. Ono što ga čini složenim u našim očima te nam se čini nedostupnim i neostvarivima jest uvjerenje kako je argentinski tango kao ples jedan od najtežih plesova. Sam tango kao ples ne robuje figurama te izvođenje njegovih plesnih pokreta ovisi o trenutku. 
Ne zadanost plesnih figura u našem kontekstu (najviše) i stvaranje ili primjećivanje kada možemo učiniti koji plesni pokret te na koji način predstavlja jedan od najboljih i najačih načina za razvoj kongnitivnih sposobnosti. Činjenica kako njegove plesne pokrete možemo izraziti na melodiju, glas pjevača ili pjevačice, ritam ( ali ne u smislu koračnice) te na instrument koji toga trenutka prevladava u glazbenoj izvedbi zna preplašiti plesače koji su krenuli svladavati ovaj predivni ples. Čiji jezik je jedan od najstarijih na svijetu (pročitaj jedan od prijašnih blogova). 
Tango kao ples služio je ljudima za opuštanje i zabavu na kraju dana te se izvodio na veselu glazbu. Kako su se kroz godine njegovog razvoja mjenjala mjesta na kojima se plesao, mijenjala (s obzirom na veličinu mjesta gdje se izvodio nastali su stilovi :) ) uz utjecaj kultura i običaja mnogih naroda, tako se razvijao kao ples i glazba te društveni fenomen. 
Sloboda je mogućnost samostalnog, slobodnog djelovanja te samoodređenja čovjeka. Sloboda se , u općenitom smislu, odnosi na tvrdnju biti »slobodan« (neograničen, nezarobljen). Francuzi su ustanovili kako je stanje slobode prirođeno čovjeku zahvaljujući činjenici da posjeduje dušu i svijest, s time da svaki odnos s društvom u izvjesnoj mjeri podrazumijeva gubitak slobode. Sloboda se ne može točno definirati i svatko ju drugačije zamišlja. 
Tango obuhvaća 6 glavnih područja važnih za kvalitetu života uz proces usporavanja starosti. Jedna od njih je fizička aktivnost. Za bavljenje argentinskim tangom nije potrebno ništa više od osnovne fizičke snage koja će se njegovim prakticiranjem pojačati. 
Razvijanjem vlastite osi i statike pokreta (ne isključivo vježbanje statičnih pokreta) poboljšavamo svoju prezentnost, pri čemu su nam kretnje ugodnije i stabilnije. 
Ples i vježbanje može pomoći u sprječavanju gomilanja kilograma ili održavanju smanjene tjelesne težine. Kada se bavimo fizičkom aktivnošću, sagorijevamo kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više kalorija se troši (mijenjanje tempa pri plesu i vježbanju). Ne morate odvajati veliki dio vremena za vježbanje. Ukoliko ne možete vježbati ili plesati, jednostavno budite aktivniji tokom dana – idite stepenicama umjesto liftom ili se intenzivnije bavite kućnim poslovima. 
Bez obzira na tjelesnu težinu, visinu i građu, aktivnost potiče lipoprotein (HDL) ili ,,dobru’’ masnoću, te s druge strane smanjuje nezdrave trigliceride. Zahvaljujući tome, naš krvotok funkcionira normalnije, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost zapravo može pomoći u prevenciji ili kontroli mnogih zdravstvenih problema i stanja, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, određene vrste karcinoma, artritis i ublažiti te umanjiti padove. Isti tako, može ojačati mišiće i povećati izdržljivost. Vježbanje i fizička aktivnost opskrbljuju stanice kisikom i hranljivim tvarima te pospješuju pravilnije i efikasnije funkcioniranje našeg kardiovaskularnog sustava. A kada srce i pluća rade efikasnije, imamo više energije za obavljanje svakodnevnih obaveza. 
Često trebamo emocionalni poticaj za fizičku aktivnost, a da toga nismo ni svjesni. U argentinskom tangu sam brainstorming pokreta je jednako važan kao i priprema za njih. Pripremu tijela uz lagano zagrijavanje koje ne treba, ali i može trajati duže od 10 minuta slijede već spomenute linijske kretnje - najosnovnije kretnje u argentinskom tangu, one koje koristite svakodnevno, ali u ovom slučaju svjesnije. Koraci naprijed, nazad i u stranu, zatim kružna kretanja, pivoti (rotacije na jednoj nozi) i disocijacije. Vježbajući pokrete segmentalno u sporijem i bržem tempu značiti će vam puno. Sve te pokrete izvježbavamo uvjek prvo samostalno, a zatim u paru. Sve zajedno može trajati 30 minuta, pri čemu ne treba pretjerivati; ovime utječemo pozitivno na vlastito raspoloženje. 
Tjelesna aktivnost potiče aktivaciju različitih kemikalija u mozgu koje mogu učiniti da se osjećate sretnijim i opuštenijima, uz istovremeno povećenje energije. 
Redovita tjelovježba također vam može pomoći da ispravite svoje mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do većeg samopouzdanja i samouvjerenosti. 
Redovna fizička aktivnost pomaže nam da lakše zaspimo i postignemo dublji san. Samo vježbanje pred spavanje može nas dovesti do toga da imamo previše energije, stoga ćemo teže utonuti u san. Stoga na kraju svakog sata, praktike i milonge zaplešite smirenije te se probajte opustiti. Popite piće, popričajte s ljudima oko sebe ili sjednite na neko kraće vrijeme prije nego krenete na spavanac. Ako ste gladni, pojedite onoliko koliko vam treba – ni previše, ni premalo. 
Redovita tjelesna aktivnost može vas regenerirati i učiniti da izgledate bolje, što može imati pozitivan učinak na vaš intimni život. Može dovesti do pojačanja želje za intimnošću kod žena, a kod muškaraca staviti sve u funkciju.
 
Vježba i tjelesna aktivnost mogu biti zabavan način provođenja vremena. Daju nam priliku da se opustimo ili nas jednostavno čine sretnima. Naravno, uz dobar brainstorming pokreta, kako u argentinskom tangu, tako i drugdje, kako ne bismo gubili energiju te postajali nemirni zbog ne ispunjenja i osmišljenosti - samog nereda (bilo što, bilo kako, samo da se nešto događa). 
Tjelesna aktivnost također može pomoći da se približimo svojoj obitelji ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju uz upoznavanje novih ljudi na milongama, praktikama, radionicama i sl.




Kroz vježbu i tjelesnu aktivnost možemo postići da se osjećamo bolje, poboljšati svoje zdravlje te si poznije godine učiniti ugodnijima i kvalitetnijima uz zabavu. 
Postavite opći cilj u argentinskom tangu. Barem _ minuta vježbe svaki dan samostalno, nekoliko puta tjedno u paru uz samo plesanje bez riječi i ispravljanja s poznatim te ne poznatim plesačima. Ako želite postići neke posebne ciljeve u argentinskom tangu, morate prakticirati više na sve načine. Nemojte zaboraviti konzultirati svog liječnika prije početka novog programa vježbanja, naročito ako niste dugo vježbali, imate kronične zdravstvene probleme kao što su bolest srca, dijabetes ili artritis ili imate bilo kakvih sumnji. 
Sama postava tijela i kretnje u argentinskom tangu su potpuno prirodne. Njihovo pravilno upoznavanje i razvijanje dovodi do razvijanja vretenastih mišića (u nekim od prijašnjih tekstova). Isto tako osvješćuje i čini puno lakšim svakodnevne kretnje pri ostalim aktivnostima. Primjerene su za svaku dob. Sam argentinski tango nema samo jednu dobrobit, (onu fizičku) već višestruku: vraća nas nama samima i otvara vrata za sve vrste i načine plesnih i društvenih odnosa.


Jelena Somogyi




















Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...