utorak, 9. travnja 2019.

Esencija argentinskog tanga kao plesa, glazbe i poezije



#DANCEEDUCATIONFORALLPrije nego što dijete progovori, pjeva. Prije nego što nauči pisati, crta. Čim nauči stajati, pleše. Umjetnost je temeljna za ljudski izraz PHYLICIA RASHID


Argentinski tango kao ples, glazba i poezija bogat je esencijama. Postoje zapisi o argentinskom tangu i flamenku te njihovom zajedničkom pretku u evropskom stilu menueta krajem 18-og stoljeća.



Smatra se najstarijim plesom u paru, iako se u prošlosti izvodio samostalno i u grupi. Bogatstvo njegovih plesnih pokreta neograničeno je. Pokret i njegova trenutna mogućnost je osnova ideje plesne priče i komunikacije plesača, bez zadanih obrazaca i načina izvođenja, odnosno spajanja s glazbom te otpjevanim riječima.



Glazba argentinskog tanga kao cjelina te njeni instrumenti nisu strogo određenu ritmom i melodijom. 




Argentinski tango je prikaz stanja u zemlji u danom trenutku. Obgrljuje kulture i običaje naroda.



“To je ples koji vam nudi niz odgovora na probleme modernog života ... i to je vodič za komunikaciju koja ide iznad jezika i kulture. Često predstavlja rješenje za usamljenost, temu koja je najčešće prisutna u Europi.” - Gustavo Naveira.


Poveznica na tekst bloga, Odnos sa sobom i argentinskim tangom


Stilova argentinskog tanga kao plesa ima koliko i njegovih plesača. Oni se mijenjaju sa promjenom plesača u paru, odnosno s razvojem njihovih kognitivnih vještina. 

Postoje određeni nazivi za stilove argentinskog tanga kao glazbe i plesa s obzirom na vrijeme kada su nastali, mjesto gdje su se izvodili i način na koji su nastali. 

Argentinski tango kao glazba, ples i poezija te drušveni fenomen, mijenjaja se s razvojom naše svjesnosti.





"Tango je put a ne destinacija." - Alica Pons.



Za naš način izvođenja argentinskog tanga kao plesa nisu odgovorni instruktor/maestro, naši plesni partneri, odnosno okruženje, naši razlozi dolaska na tango ili (ne)imanje PLESNOG partnera ili partnerice !!! Količina uloženog vremena, truda i novaca isto tako. S druge strane, spomenuti elementi, zajedno ili pojedinačno, mogu olakšati stjecanje i razvijanje vještine tango Argentina, koja ovisi i ovisit će isključivo o nama samima, našim otvorenim očima i želji za osluškivanjem. To je ono što će nam pomoći u razvijanju sposobnosti za uživanje u tangu.



"Argentinski tango u suštini otvara oči i vrata. Stvara niz mogućnosti kako se nositi s vatrom koju sami stvaramo ili s kojom se susrećemo. Omogućava razvijanje kognitivnih vještina." - Jelena Somogyi maestra argentinskog tanga






Teme poezije argentinskog tanga nisu precizno određene.

“Glazba argentinskog tanga je je glazba cijeloga svijeta. Za njega ne treba putovnica, već osjećaj.” - Carlos Gavito





Poveznice na neke od tekstova bloga

Esencija pokreta argentinskog tanga
Bijeg i argentinski tango
Četvrto od šest glavnih područja važnih za kvalitetu života - spoznaja i argentinski tango
Povezivanje, prilagodba i argentinski tango
Argentinski tango umjetnička alatka izražaja
Bijeg i argentinski tango


Argentinski tango  je glazbeni žanr, pripadajući ples i poezija te društveni fenomen. Nastao je spajanjem kultura i običaja raznih naroda. Ne robuje figurama ili fiksno zadanim obrascima pri kretnjama te stvaranju plesnih priča. Predstavlja ravnopravnu plesnu komunikaciju. Glazbeni izražaji postoje od onih sporih do brzih ovisno o brzi kucanja vašeg srca. Pokreti mogu biti između ostalog odraz instrumenta, ritma, melodije ili glasa pjevača koji tog trena prevladava. Nije ih potrebno izvoditi na svaku dobu. “Sam argentinski tango nije tračanje ili koračanje na koračnicu već je osluškivanje dvije osobe i njihovih ideja te mogućnosti u danom trenutku.” - Jelena Somogyi 
Prati prirodnu postavu tijela i kretanja. Jezik argentinskog tanga poznajemo svi.  To je ne verbalni, intuitivni jezik. Sam argentinski tango postoji još od kraja 18 stoljeća. Uzbudljiv je te mističan, osjećajan, nježan, snažan, slobodan, kreativan i ... . Pleše i sluša se širom svijeta. Ne poznaje ograničenja. Mogu ga plesati svi, bez obzira na dob, politička ;) i ostala opredjeljenja ili uvjerenja. Plesno ili iskustvo bilo koje rekreacijske vještine za njegovo savladavanje nije potrebno kao što nije bitna ni visina, težina ... . Ako želite, možete. @ango raste te razvija se i dan danas, kao društveni fenomen koji proizlazi iz osebujnog spoja glazbe, plesa i poezije.  

U doba brzog putovanja i još bržih komunikacija svaka nova ideja i svaka nova interpretacija još više doprinosi evoluciji tanga, koji dobiva na bogatstvu svakim novim plesačem. On jednostavno ne robuje stereotipima. Tango je kompleksan i zahtjevan ples zbog brojnih mogućnosti izražavanja i interpretacija. Osim svoje umjetničke ljepote, argentinski tango dokazano* poboljšava ravnotežu uz razvijanje motoričkih sposobnosti i unaprjeđuje funkciju mozga *(McKinley et.al. 2008. Journal of the American Psychoanalytic Association 16:435-453). Njegov utjecaj je prepoznat i u raznim terapeutskim klinikama. Razvija socijalnu osviještenost i inteligenciju, jer nema ograničenja (glazbena, fizička ..., ne robuje stereotipima). Prisutan je u cijelome svijetu, te tako zbližava ljude diljem svijeta. Čaroban je spoj njegovog nastanka, razvitka, glazbe i pokreta te poezije. Argentinski tango je u 2009. uvršten na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.


Jelena Somogyi 
Institut argentinskog tanga LiberTango
www.libertango.eu

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...