četvrtak, 21. prosinca 2017.

Plesnost i tehnika


Ples nije tehnika. Ne morate imati savršenu tehniku za ples. Ali trebali bi imati ili razviti plesnost kako biste mogli snalaziti se s tehnikom. On, ne dolazi iz razumijevanja oblika, ravnoteže i dinamike. Tehnika služi kako bi ples bio bez napora i izražajan, te da bi se partneri lakše razumjeli. Malo dijete, već može plesati. Velikim umjetnicima se divimo zbog njihove tehnike, te nas njihov ples dodiruje emotivno pogotovo ples u kojem je težnja komunikacije kao u argentinskom tangu.

Ples nije fizički. Preciznije, nije samo fizički pokret. Čisto fizičko vježbanje je uobičajeno u sportu, zbog dobivanja rezultata. Umjetnički ples ne teži rezultatu tog tipa. On teži izražavanju. Pritiskanje klavirskih tipki, nije nužno glazba. Samo kretanje u prostoru nije nužno ples. Ples nije fizički napor. On predstavlja lakoću, što ne znači da nije bilo napora za njegovo stvaranje.


Jelena Somogyi www.libertango.eu


Nepodnošljiva lakoća tango bivanja

Nepodnošljiva lakoća tango bivanja     Stanje tijeka i duhovnosti. Ugodni pokret. Ponavljanje. Želja.      Fizičko i mentalno biće. Stimulir...