srijeda, 27. prosinca 2017.

Svijest o položaju tijela u argentinskom tangu



Važnost o položaja našeg tijela je iznimno bitna. Biti svjestan dali nas naše tijelo vuče na naprijed, nazad ili stranu u fazi mirovanja je osnova i prva faza prije bilo kojeg pokreta. Svi smo u mogućnosti raditi na našoj vlastitoj osi na ovaj ili onaj način. Postava tijela u argentinskom tangu teži prirodnosti.


Kada osjetimo njegovu relaksiranost i mirnoću te osvijestimo disanje spremni smo za idući korak. To je priprema za kretnju odnosno sam pokret koji nastaje kao reakcija na pokret druge osobe ili je kretnja inicirana od nas samih.


Najjasnija i najugodnija naznaka početka kretnje je osviješteno i povezano disanje s pokretom. Udah kao naznaka početka i izdah kao naznaka kraja određene kretnje te smanjenja opterećenja samog pokreta i opuštanja tijela kao jasnog završetaka ideje.


Pozicija ležanja na tvrđoj podlozi s našim leđima lagano spojenim s podlogom uz ruke blago odvojene od tijela s okrenutim dlanovima prema naprijed otvara naše kukove te će njihovu poziciju popratiti koljena i stopala. Ta pozicija cijelog našeg tijela otvara mogućnost za promjene pozicije i smjerova pri stajaćem te i pri ležećem položaju. Postava u tijela u tangu trebala bi težiti postavi divlje mačke ili indijanca.


Naša glava trebala bi slijediti poziciju tijela, lagano izvučena na gore. Njenu poziciju prate kralješci koji tako oslobađaju sakralni dio dodatne težine tijela i oslobađaju rameni sklop koji se pritom lagano otvara i oslobađa. Ramena i lopatice spušteni su na dolje u otvorenom položaju povezani s našim centrom kretnji. Kukovi su blago otvoreni te njihovu poziciju slijede koljena i stopala.


Naš centar, izvor pokreta koji uz dobru statiku (uzemljenje) s dobro osviještenim položajem tijela može dati punu slobodu pri kretnjama s kojima kreiramo i komuniciramo.


Sama ideja komunikacije argentinkog tanga polazi optimalizacije kretnji.

Nema komentara:

Objavi komentar

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...