nedjelja, 18. veljače 2018.

Treće od šest glavnih područja važnih za kvalitetu života, duhovnost i svjesnost te argentinski tango

Tango potiče stanje tijeka i duhovnosti. Tijek je stanje svijesti u kojem je akcija toliko ugodna da je želite ponavljati i ne želite da prestane.   
Primjera radi, osobama koje su pohađale sate kod nas, a koje su se u svakodnevnom životu susretale s različitim fizičkim ili emocionalnim smetnjama (ponekad rješivima, ponekad ne, ovisno o situaciji) satovi tanga su ublažili spomenute probleme i držali ih pod kontrolom, a u nekim slučajevima ih u potpunosti otklonili.
Kao što sam već bila navela u nekim od svojih prethodnih tekstova, koji predstavljaju rezultat mojih vlastitih zapažanja, ili se temelje na različitim znanstvenim istraživanjima vezanima uz djelovanje argentinskog tanga na fizičko i mentalno biće čovjeka kroz pokret i glazbu,  tango djeluje stimulirajuće, budući da sam po sebi predstavlja ravnotežu oba aspekta kojima svaki čovjek stremi.
Osobe koje boluju od multiple skleroze izjavile su kako im je tango poboljšao i ili održavao motoričku ravnotežu te snagu 
uz poboljšanje same ravnoteže tijela
Tango je jedan od plesova koji od nas traži kontinuirano uspostavljanje svjesnosti o središtu naše unutarnje i vanjske ravnoteže. Ravnoteže pokreta s nama samima te sa drugim osobama s kojima dijelimo i stvaramo komunikaciju kroz pokret te ju predočujemo u priču, pjesmu, prozu, roman, vodič putovanja u postojeće te novo stvorene svjetove

Koji Vas osvještava o vašim i tuđim 0 ponitovama odnosno kada možete ponovno pronaći ravnotežu ili komunikaciju koja se netom počela gubiti, odnosno pružiti podršku drugoj osobi svojom smirenošću i stabilitetom da ju povrati. Nudi vam stalnu mogućnost izbora i ne tjera vas da budete u stalnom obrascu kretnji i prihvaćanju glazbe. Tango kao glazbeni žanr i pripadajući ples ne podliježe čvrsto zadanim obrascima, budući da glazbeni brojevi mogu biti ritmičniji i/ili melodičniji, sporiji i/ili brži … 

Patricia McKinley i njezino tango istraživanje

U sklopu jednog znanstvenog istraživanja osjećaj koji u njih izaziva tango izrazile su sljedeće grupe: Kada čujem tu glazbu, samo želim plesati, plesati i plesati.; Parkinsova bolest - Ostali tretmani ne angažiraju me toliko, ne znam zašto. Ne obuhvaćaju moje tijelo ni um. To je kao jesti bez začina. Nešto nedostaje.; Samo -dijagnosticirana depresija - Volio bih da mogu plesati cijeli dan svaki dan.; Vidni poremećaji - Jednom kad glazba počne, a ja počnem plesati, ne želim zaustavitiosjećam se mladim i cijelim.   
Svjesnost se poboljšava. U nizu studija, dr. Pinniger, McKinley i njegovi kolege pokazali su kako argentinski tango pomaže pojedincima da se usredotoče na sadašnjost i zadatak. Zbog važnosti međudjelovanja partnera za izvršavanje koraka, plesači se moraju usredotočiti na sadašnji zadatak. Nema vremena za razmišljanje o drugim pitanjima ili problemima koji ih mogu zabrinjavati u sadašnjosti. Taj je čimbenik toliko jak, da se povećanje pozornosti s tangom pokazalo jačim od meditacije ili 
treninga otpora kod osoba s samo dijagnosticiranom depresijom

Patricia McKinley, PhD, School of Physical and Occupational Therapy, McGill University. http://www.mcgill.ca/spot/faculty/mckinley


Duhovnost se često izražava u smislu argentinskog tanga kao holističke aktivnosti. Ova kulturna - umjetnička aktivnost nije samo posvećena pokretu i tijelu već se brine i o našoj duhovnosti i samo prisutnosti. Dok plešemo nije bitno tko smo, od kuda smo, koje probleme imamo, jer dok plešemo, mi smo samo ljudi kojima je bitna vlastita prisutnost i ništa više. Pritom se ne osvještava samo naša prisutnost sa samima sobom, nego i s argentinskim tangom te sa drugom osobom.

Argentinski tango kao glazba i ples predstavlja najstariji jezik kojeg poznajemo sviOn od nas ne traži ništa što mi nismo ili ne želimo biti. Ne traži da se mijenjamoveć budi našu prisutnost i samo prihvaćanje te prihvaćanje stvari oko vas. Nudi nam mogućnost otvaranja slobodnog prostora kako za nas same, tako i za osobe oko nas. Duhovnost i svjesnost su najbitnije za naš opstanak i razvitak bez prisile i utjecaja organizacija te otvaraju vrata prihvaćanju i uvažavanju. Tango kao fizička i društvena aktivnost isto tako traži od vas, najvažnije vašu prisutnost.

Mogućnosti su beskrajne u svim smjerovima. One nestaju zbog straha i nesigurnosti te izostanka emotivne podrške. Stoga budite podrška sebi i drugima. Potičite, ali nenametljivo. Birajte svaki put, uključujući onaj kada vježbate pokrete sami i s drugima. 

Obraćajte pažnju na srž svog bića i bića drugih osoba s kojima stvarate plesnu priču. Ostavljajte slobodni prostor drugima i sebi. Njegujte bogatstvo svoje unutarnje i vanjske ravnoteže. Ne bojte se sanjariti, maštati, razmišljati i kreirati pokrete jer je to izvor beskrajne kreativnosti.  
Umjesto da pitate: “U čemu je problem?“pitajte: “Gdje je prilika za razvoj?“ 

Stvarajte sa slobodnim prostorom priliku za sebe i druge. 

Vaš  identitet je Ja sam, nedefiniran i beskonačan, a svaka etiketa koju si prišijete ograničavajuća. Možete uvijek otići korak naprijed i otkriti nešto s otvorenim stavom te s unutarnjom i vanjskom ravnotežom. 

Ne bojte se kontakta s podlogom po kojoj se krećete. 

Nevidljivo i suptilno daje polet vidljivom i materijalnom. 

Prihvatite i trudite se razumjeti paradoks, kontradikciju i dvosmislenost. Nesigurnost je utroba kreativnosti. 

Svjesnost određuje i postaje tijek energije i informacija u vašem tijelu, vašim odnosima i vašem svijetu. 
Najučinkovitiji način podizanja svijesti jest sadašnji trenutak. 

Naše najprirodnije stanje je radost. Ona je temelj ljubavi, suosjećanja, iscjeljenja i želje da se riješimo patnje te upustimo u stvaranje i život. 

Budite sami sebi najbolji prijatelj tako što ćete si oprostiti, prestati se osuđivati i ograničavati. 

ZA ARGENTINSKI TANGO STE POTREBNI SAMO VI. 
Intuicija je duboko osluškivanje tijela, uma, vaše ravnoteže u mirujećem položaju i pri kretnji. Omugućava pozitivne responde pri neverbalnoj i ostaloj komunikaciji. 

Tango je najstariji jezik kojeg poznajemo svi. 

Srž vašeg bića se ne može ugurati u prostor tijela ili u vremensko razdoblje života - jedan sat, događaj, milongu, situaciju. 

Emocionalna inteligencija počinje kada nemate potrebu obilježavati ili ocjenjivati samoga sebe samog, a tada počinje i istinski tango. 
Svaki um isprepleten je sa svim umovima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz promjenu značenja.  Vaša je stvarnost ukorijenjena u vašem izvoru. 
Preuzmite odgovornost za nju na svim razinama. Vježbajte sami, slušajte i osluškujte sami sebe. Promatrajte svoje reakcije na vlastite pokrete i  to isto učinite kada plešete s drugom osobom. 

U kojoj god se situaciji našli, podsjetite se: “Imam izbora.“ Polazna točka 0 point svakog pokreta je najbitnija. Tu se uvijek možete ponovno opustiti, pronaći i ustabiliti te ukloniti ležeće policajce. 

  

Jelena Somogyi 

👑INSTITUT ARGENTINSKOG TANGA LIBERTANGO  

WWW.LIBERTANGO.EU  

WWW.TANGOCROATIA.WEEBLY.COM  

WWW.ARGENTINSKITANGOLIBERTANGO.BLOGSPOT.COM 

   

Nema komentara:

Objavi komentar

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...