ponedjeljak, 17. kolovoza 2020.

Potpunost, ja i tango argentino - intregitret

Integritet prema Wikipediji je:

Integritet (latintegritas), znači potpunost, nedijeljivost, besprijekornost, poštenje

Kada se govori o integritetu osobe, tada se misli na ponašanje. Ponajviše, na ono što potiče takvo ponašanje, na ono što je u pozadini tog ponašanja. Imati integritet znači imati bezuvjetnu i nepokolebljivu obvezu prema vlastitim moralnim vrijednostima i dužnostima. Imati integritet znači biti svjestan svoje potpunosti kao ljudskog bića kao i raznolikosti između drugih ljudi.

Integritet uključuje obazrivost, poštenje, stvarnost i ostale moralne vrijednosti osobe. Odnosi na potpunost osobe, prihvaćanje svih prisutnih i poznatih raznolikosti. Uz moralne vrijednosti integritet podrazumijeva i osobnu komponentu.

Integritet je rad na razvijanju osobe u potpunosti (i na osobnom planu). On je mogućnost samokontrole vlastitih osjećaja i impulsa u toj mjeri kako nebi prevladali nad razumom. Jedna od definicija je kako je integritet sposobnost održavanja dostojanstva, kako osobnog tako i dostojanstva drugih ljudi.”


_________________________________________________________

Potpunost, nedijeljivost, besprijekornost i poštenje obraditi ćemo kroz njihovo značenje u argentinskom tangu kroz četiri cjeline. Pridodati ćemo kao zasebne cjeline ponašanje, obazrivost, poštenje i stvarnost te osobnu komponentu.

1.Potpunost u argentinskom tangu

Potpunost u argentinskom tangu povezujemo s statikom, ravnotežom, površinom kretanja (prva kontaktna površina kroz i s kojom komuniciramo, po kojoj se krećemo), uzemljenje, kretnju te argentinski tango i ja. 

 

Statika (prema grčkom στατιϰὴ [τέχνη]: znanost o ravnoteži, od στατιϰός: koji zaustavlja) je grana mehanike koja proučava skupove sila i ravnotežu tijela na koja te sile djeluju. Statika iz pelvičnog centra pokreta i komunikacije je prva stavka koja znači povezanost sa samim sobom i prenošenjem te primanjem informacija. 


Ravnoteža je stanje odnosno odnos u kojem su sve sile koje djeluju na nešto (neki predmet ili sustavmeđusobno neutralizirane, u potpunosti ili u mjeri takvoj da se promatrani objekt ne pomiče unutar referentnog sustava 

  • - stabilna ravnoteža - potencijalna energija promatranog sustava minimalna 

  • - labilna ravnoteža - potencijalna energija promatranog sustava je maksimalna 

  • - indiferentna - pri kojoj energija ostaje onakvom kakva je bila nakon djelovanja vanjskih sila 



Ravnoteža je stanje mirovanja tijela. U općem smislu, ravnoteža podrazumijeva balans tijela, odnosno sposobnost tijela, da se zadrži u stanju mirovanja ili kretanja.


Taktička ravnoteža tijela podrazumijeva se njegovo stanje mirovanja s obzirom na određeni referentni sustav.  


Svjesnost površine kretanje (kontaktne površine), poda po kojem se krećemo i putem kojeg optimiziramo energiju i ideju te činimo komunikaciju jasnijom sami sa sobom i drugima.  


Uzemljenje je osnova za fizičko i mentalno zadovoljstvo koje stvara stabilitet te dovodi do neophodne ugode.  


Kretnja znači pokret tijela, pomak.

Kretnja s svjesnošću putem osjetila s statikomravnotežompovršinom kretanja (prva kontaktna površina kroz i s kojom komuniciramo, po kojoj se krećemo), uzemljenje, te argentinskim tango i ja stvara i otvara poglede te ih nadopunjava.


Argentinski tango i ja koja nadogradnja te predstavlja fini finišŠlag na kraju... Ili je to ipak višnja na kraju?


Odnos sa sobom i argentinskim tangom

 




 "Svjesnost je najjače oruđe u argentinskom tangu."
Jelena Somogyi

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...